Pia studeerde stedenbouwkunde aan de TU Delft en kwam vervolgens terecht in stadsvernieuwing, gebiedsontwikkeling, vastgoed, volkshuisvesting en bewonersinitiatieven. Ze werkte 20 jaar in de volkshuisvesting, in verschillende functies op het gebied van beheer, projectontwikkeling, beleid en management. Daarnaast was ze commissaris. Daarvoor werkte zij 10 jaar bij de lokale overheid aan grootstedelijke vraagstukken. Zij heeft deelgenomen aan ruim 25 visitatiecommissies, in de rol van voorzitter of alsĀ  projectleider/algemeen commissielid.

Pia beschikt over de relevante kennis en de brede ervaring die nodig zijn voor maatschappelijke visitaties, zoals een jarenlange praktijkervaring in de volkshuisvesting; daarnaast was zij zowel bedrijfsmatig als politiek actief. Zij paart deze ervaring aan haar persoonlijke kernvaardigheden: een combinatie van zorgvuldigheid, vasthoudendheid en analytisch vermogen, met daarbij oog voor detail en gevoel voor strategie.

Pia heeft ruim 25 visitaties uitgevoerd, waaronder bij grote corporaties als DUWO, Haag Wonen, middelgrote als Woongenoot en kleinere (onder de 1.000 vhe) zoals Charlotte van Beuningen, Woningbouwvereniging Maarn en Woningbouwvereniging Arnemuiden.